Line
Line

|Home |Search | Site index | About | Contact |

Line
Laurens Janszoon Coster

       Laurens Janszoon Coster (1405–1484)

De Dutch Type Library (dtl) is producent en uitgever van digitale lettertypen. Dit na jarenlange voorbereiding in 1990 door Dr. Frank E. Blokland opgerichte bedrijf was het eerste in zijn soort in Nederland en is uitgegroeid tot de grootste fontproducent aldaar. De Dutch Type Library heeft de productie en uitgave van hoogwaardige digitale lettertypen van Nederlandse en Vlaamse origine als doel. In eerste instantie gaat de aandacht uit naar nieuwe eigentijdse letterontwerpen, maar dtl produceert ook revivals van waardevolle historische lettertypen.
        dtl maakt deel uit van de rijke typografische traditie van de lage landen, die meer dan vijfhonderd jaar geleden begon met de uitvinding van de boekdrukkunst door Laurens Janszoon Coster. De dtl collectie kan zich meten met het allerbeste dat befaamde lettergieterijen uit het roemrijke verleden hebben voortgebracht.

Font production at DTL

       Fontproductie bij dtl

De helft van de productie bij dtl is gericht op de ontwikkeling van nieuwe lettertypen en de andere helft op het maken van re-releases en revivals. Het initiatief voor een nieuw dtl lettertype komt altijd bij de Dutch Type Library vandaan en de beste letterontwerpers worden gevraagd om fonts voor dtl te ontwerpen. Het grootste deel van de technische ontwikkeling vindt vervolgens intern bij dtl plaats. Re-releases en revivals worden veelal door de dtl Studio ontwikkeld.

Working drawing for the IKARUS system

       Werktekenen voor het ikarus systeem

Een re-release is een lettertype dat ooit is uitgegeven maar meestal door uiteenlopende redenen heel kort op de markt is geweest. dtl Albertina en dtl Haarlemmer zijn daarvan voorbeelden. Een revival is een heroptekening van een historisch lettertype dat door veranderingen in typografische voorkeuren of door wijzigingen in de technologie van het toneel is verdwenen. Door de productie van re-releases en revivals komen bijzondere lettertypen uit het loden tijdperk weer beschikbaar voor hedendaagse typografen.

De collectie van de Dutch Type Library voorziet in de belangrijkste contrastsoorten: old style, transitional, modern en sans serif. De grafisch ontwerper kan hiermee allerhande typografische problemen oplossen. Bij een aantal lettertypen worden verschillende versies voor de grote en kleine corpsen aangeboden en van ieder lettertype zijn meerdere garnituren, d.w.z. stijlen en gewichten, voorhanden. De dtl bibliotheek voorziet in lettertypen voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van huisstijlen maar ook in gespecialiseerde lettertypen voor boekproducties.

De Dutch Type Library ondersteunt alle gangbare besturingssystemen, inclusief Mac os X, Windows (Windows 7, 8, en 10), Linux, en Unix, en levert alle font-formaten, zoals PostScript Type1, TrueType, OpenType (cff/ttf), en webfonts.

Linux penguin
Slipcase typeset in DTL FleischmannBook cover typeset in DTL Fleischmann

De Dutch Type Library produceerde huisstijllettertypen in opdracht van de Europese Unie, Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam en het Haags Gemeentemuseum. Verder leverde dtl in de loop van de tijd de huisstijlletters voor onder andere de New York Stock Exchange, de Duitse televisiezenders Phoenix en zdfkultur, The Diamond Trading Company (voorheen De Beers), Emerson, Taylor Nelson Sofres, Amnesty International usa, F. van Lanschot Bankiers, het Rijksmuseum, het Frans Hals Museum, Museum Plantin-Moretus, Amsterdams Historisch Museum, het Nederlands Openluchtmuseum, Teylers Museum, Koninklijke Bibliotheek te Brussel, het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (Tervuren, België), de Oxford University Press, het Academisch Ziekenhuis Groningen, de Koninklijke Bam Groep, Radio Nederland Wereldopmroep, de Agis Groep (zorgverzekeraars), Stad Antwerpen, Amsterdam, Natuurmonumenten, Keflavik International Airport, de grootste krant van Finland Helsingin Sonamat, de Wegener-dagbladen Brabants Dagblad, De Gelderlander, Tubantia, De Stentor, pzc en bn/DeStem, en aan bedrijven, banken en musea in de rest van de wereld.
        De lettertypen van de Dutch Type Library worden gebruikt door gerenommeerde uitgeverijen, zoals Querido, Waanders, De Geus, Lannoo, Mercatorfonds, Georg Thieme Verlag, Clausen & Bosse en andere.

Book cover typeset in DTL Fleischmann

        dtl Fleischmann toegepast in een kinderboek uitgegeven door Querido


Book cover with DTL VandenKeere

       dtl VandenKeere
       toegepast op boek-
       omslag

Line
Line

Search | Site index | Contact | Terms of use | Trademarks | Acknowledgements

Last update: 24 September 2018. Copyright © Dutch Type Library, 1998–2018. All rights reserved

dtl Headquarters | Zwaenenstede 49 | 5221 kc ’s-Hertogenbosch | The Netherlands
dtl Studio | Daliënwaerd 71 | 5221 ke ’s-Hertogenbosch | The Netherlands
phone: +31 (0)73 614 95 36 | fax: +31 (0)73 613 98 23 | e-mail: info@dutchtypelibrary.com