Dutch Type Library

Try dtl’s New Exquisite Website

Line

       Gerard Unger

Net als Jan van Krimpen in de eerste helft van de twintigste eeuw, zag Gerard Unger (1942–2018) liever dat letterontwerpers en fontproducenten hun energie steken in de ontwikkeling van nieuwe lettertypen dan in de productie van revivals. Dit betekent niet dat hij geen interesse had voor het werk van zijn voorgangers. Integendeel, voor dtl Paradox bestudeerde hij Franse lettertypen uit de zeventiende en achttiende eeuw, waaronder werk van Pierre-Simon Fournier, Francois-Ambroise Didot en Philippe Grandjean.
Laatstgenoemde was de stempelsnijder van de Romain du Roi, een in de eerste helft van de achttiende eeuw in opdracht van Louis xiv gemaakt lettertype, waarvan het gebruiksrecht exclusief bij de Franse koninklijke drukkerij lag.

De Romain du Roi was het resultaat van een poging tot standaardisatie van het letterontwerpen onder leiding van een door de Académie des Scienses aangewezen commissie. De letters werden met passer en liniaal op ruitjespapier getekend op basis van –vermeende– ideale proporties. De Romain du Roi heeft eigenschappen die zijn terug te voeren op de spitse pen maar lijkt soms meer gemaakt te zijn met een brede pen waarvan het uiteinde parallel met de schrijflijn werd gehouden, zoals de kalligraaf Nicolas Jarry ruim een eeuw eerder letters schreef.

Vooral de Romain du Roi heeft bijgedragen aan de karakteristieke eigenschappen van dtl Paradox, met name aan de romein. De relatief smalle bovenkant van de onderkast a en de manier waarop het gewicht doorloopt aan de boven- en onderkant van de bogen van de b, d, p en de q doet denken aan Grandjeans letters. De cursief van dtl Paradox is meer onderbroken dan Grandjeans cursief bij de Romain du Roi en is nauwer verwant aan de ‘italiques’ in de traditie van Fournier le jeune, die in zwang waren in de tweede helft van de achttiende eeuw. Deze ‘italics’ werden gekenmerkt door hun onderbroken constructie.

Natuurlijk is dtl Paradox geen revival maar een typisch ‘Ungeriaans’ letterontwerp. Eigenzinnig en eenentwintigste eeuws maar ook gelardeerd met uit de achttiende eeuw stammende delicate Franse verfijningen. Opvallend zijn de ‘verjongingen’ oftewel concave krommingen in de stokken en de schreven, elementen die bijvoorbeeld in Ungers Swift geheel ontbreken.
        dtl Paradox is de ‘transitional’ in het œuvre van Gerard Unger, waarbij voornoemde Swift de ‘old style’ vertegenwoordigt.

De schijnbare tegenstrijdigheid, die een paradox nu eenmaal is, wordt door Unger in zijn in 1997 verschenen klassieker Terwijl je leest als volgt verklaard: ‘Ik houd van massacommunicatie. Daarom ben ik zo aan conventie gehecht en wil ik experimenten niet koste wat kost op lezers loslaten, maar laten versmelten met conventionele kenmerken. In de Paradox zijn ze opgenomen in een vertrouwd beeld, maar nog wel zichtbaar.’

Regular

Medium

Bold

Black

Search | Site index | Contact | Terms of use | Trademarks | Acknowledgements

Last update: 25 August 2020. Copyright © Dutch Type Library, 1998–2020. All rights reserved

dtl Headquarters | Zwaenenstede 49 | 5221 kc ’s-Hertogenbosch | The Netherlands
dtl Studio | Daliënwaerd 71 | 5221 ke ’s-Hertogenbosch | The Netherlands
phone: +31 (0)73 614 95 36 | fax: +31 (0)73 613 98 23 | e-mail: info@dutchtypelibrary.com