 | | | | | | | | 
Elmo werkend aan dtl Dorian
 Elmo van Slingerland (Rotterdam, 1964) is een bekende naam in de wereld van letterontwerpers en kalligrafen. Zijn buitengewone ‘hand’ is onder andere gevormd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en door workshops bij meester-kalligrafen als Claude Mediavilla en Jovica Veljovic. Werk van hem is te vinden in het Museum van het Boek / Museum Meermanno Westreenianum in Den Haag en zijn kalligrafie was onder andere te bezichtigen op de zesde internationale tentoonstelling van hedendaagse kalligrafie in Brugge. Het lettertype dtl Dorian wordt duidelijk gekenmerkt door detailleringen die voortkomen uit Van Slingerlands kalligrafisch meesterschap.
 
Eerste schetsen uit 1991 voor dtl Dorian Regular


Eerste schetsen uit 1991 voor dtl Dorian Regular Italic
 Van Slingerland maakte de eerste ontwerpschetsen voor dtl Dorian als student aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, alwaar hij cum laude afstudeerde. In opdracht van en in samenwerking met de Dutch Type Library werd het ontwerp verder ontwikkeld en uitgewerkt. In 1996 waren de eerste fonts gereed voor gebruik. dtl Dorian werd voor het eerst officieel toegepast in het Kerstnummer Grafisch Nederland 1997 van het kvgo. Het was de huisletter van onder andere het Amsterdams Historisch Museum.
 
Handmatige digitalisering van dtl Dorian Regular Italic in ikarus formaat
 dtl Dorian is ontworpen met als doel een (tekst)letter die zich goed leent voor gebruik in alle corpsen, waarbij de detailleringen zich in de kleine corpsen niet opdringen, maar zich bij groter gebruik nadrukkelijker manifesteren. Het relatief lage contrast (dik-dun verschil) maakt het lettertype zeer geschikt voor het gebruik op kleine corpsen. Door de uitgebreide reeks van gewichten (stijlen), met voor elk gewicht naast tabelcijfers ook mediaevalcijfers en speciale tabelcijfertjes voor de kleinkapitalen, voorziet dtl Dorian in iedere typografische behoefte.
 
Tabelijfers van dtl Dorian, gemarkeerd voor handmatig digitaliseren in het ikarus formaat
 
Sjablonen voor de werktekeningen van dtl Dorian Italic
 
Tabelijfers van dtl Dorian, gemarkeerd voor handmatig digitaliseren in het ikarus formaat
 De naam van het lettertype verwijst naar het boek The picture of Dorian Gray van Oscar Wilde, dat Van Slingerland las toen hij bezig was met zijn ontwerp. De hoofdpersoon uit Wilde’s boek heeft een oogverblindend mooi uiterlijk. Kijkend naar zijn evenbeeld verzucht deze Dorian: ‘De uitverkorene is hij die slechts de schoonheid ziet in schone dingen.’ dtl Dorian reflecteert typografische schoonheid voor een ieder die dit wil zien.
 
Krabbel van Elmo op een a4tje, gemaakt tijdens een werkdag bij dtl
  Opzet voor een nieuwjaarswens van de Dutch Type Library

| |
---|