Dutch Type Library
Line

Try dtl’s New Exquisite Website

Line
Line
Line
Christoffel Plantin

Hendrik van den Keere werd rond 1540 te Gent geboren. Hij is ook bekend onder de naam Henry du Tour, waaraan hij zelf de voorkeur gaf. Professor H.D.L. Vervliet beschrijft Van den Keere in Sixteenth-century Printing Types of the Low Countries (Amsterdam, 1968) als de beste stempelsnijder van de Lage Landen in de 16e eeuw: ‘Hij is de schakel tussen de Franse school die in de 16e eeuw domineerde en de Nederlanders die Europa een eeuw later aanvoerden’.
Parangon Romein in Plantin’s <em>Folio Specimen

        De Parangon Romein in Plantin’s Folio Specimen uit ca. 1585

Van den Keere sneed vanaf 1568 letters voor Christoffel Plantin (1514–1589). Vanaf 1570 tot aan zijn dood in 1580 was hij zelfs de exclusieve leverancier van lettertypen aan de vermaarde Antwerpse drukker.
Matrices of Hendrik van den Keere’s ‘Reale Romaine’

        Matrijzen van Van den Keere’s ‘Reale Romaine’

Voor de romein van dtl VandenKeere stond de Parangon Romein (door Plantin ‘Reale Romaine’ genoemd), die Van den Keere in 1575 sneed en die voor het eerst in 1576 door Plantin werd toegepast, model. ‘This is one of the truly outstanding designs originating in the Low Countries’, aldus Vervliet over de Parangon Romein in Sixteenth-century Printing Types of the Low Countries.
DTL VandenKeere at Museum Plantin-Moretus

        dtl VandenKeere in a glasscase at the Museum Plantin-Moretus in Antwerp

Hendrik van den Keere heeft geen cursieven gesneden; voor de cursief van dtl VandenKeere heeft een ontwerp van Guyot model gestaan. François Guyot was een Franse stempelsnijder die in 1539 werd ingeschreven als inwoner van Antwerpen. Vanaf 1558 tot aan zijn dood in 1570 leverde hij letters aan Plantin. Naar de lettertypen van Guyot was veel vraag en ze werden in grote delen van Europa en zelfs tot in Azië en Amerika gebruikt.
DTL VandenKeere IKARUS + Wacom tablet

        ikarus contours met Wacom lens cursor


De basis voor de digitale cursief vormde de Ascendonica Cursief van Guyot uit circa 1557. Om een goede combinatie van de cursief met de romein mogelijk te maken, werden vorm, gewicht en contrast ervan aangepast. Voor de cursieve kapitalen van dtl VandenKeere werden niet François Guyots ontwerpen gebruikt, maar schuingezette en vervolgens bijgewerkte varianten van de kapitalen van de Parangon Romein. Van een aantal fonts van dtl VandenKeere zijn aparte optekeningen gemaakt voor de grote en kleine corpsen.
DTL VandenKeere Italic: drawing for lowercase a

        Drawing for the lowercase italic a next to the ikarus contour of the roman equivalent

DTL VandenKeere Italic: drawing for lowercase g

        Drawing for the lowercase italic g next to the ikarus contour of the roman equivalent

Capital B from Hendrik van den Keere’s Parangon Roman

Line
Line

Search | Site index | Contact | Terms of use | Trademarks | Acknowledgements

Last update: 18 May 2022. Copyright © Dutch Type Library, 1998–2022. All rights reserved

dtl Headquarters | Zwaenenstede 49 | 5221 kc ’s-Hertogenbosch | The Netherlands
dtl Studio | Daliënwaerd 71 | 5221 ke ’s-Hertogenbosch | The Netherlands
phone: +31 (0)73 614 95 36 | fax: +31 (0)73 613 98 23 | e-mail: info@dutchtypelibrary.com