Line
Line

Op 6 februari 2007 stapten de Wegener-kranten Brabants Dagblad, De Gelderlander, Tubantia, De Stentor, pzc en bn/DeStem over op tabloidformaat. Het Eindhovens Dagblad van dezelfde uitgever verschijnt al sinds eind 2006 op het kleinere formaat. De overgang verliep zonder technische problemen en de zeven nieuwe edities zijn vooral erg positief ontvangen.

Line

Een team van grafisch vormgevers, ‘branding’ specialisten én medewerkers van de Dutch Type Library is meer dan een jaar bezig geweest met het verwezenlijken van het nieuwe uiterlijk van de zeven titels. Deze verschijnen tezamen in een oplage van bijna 900.000 exemplaren en behoren daarmee tot de grootste kranten ter wereld.
        Alle lettertypen die in de tabloids worden toegepast, zijn ontwikkeld door de Dutch Type Library. Een aantal van de nieuwe font-families is speciaal op

maat gemaakt voor het gebruik in kranten: dtl Porta News, ontworpen door Nikola Djurek, dtl Caspari News en dtl Albertina Headline, die beide werden ontwikkeld door de dtl Studio. In leesbaarheidsonderzoeken bleek DTL Porta News het glansrijk te winnen van het tot dan toe bij Wegener meest toegepaste lettertype Swift.
        De nieuwe lettertypen van de Dutch Type Library zullen in het voorjaar van 2007 verkrijgbaar zijn en dan zal meer informatie hierover beschikbaar komen.

Line
Line

De nieuwe mastheads (titels) van de zeven edities zijn ontworpen door Frank E. Blokland. Het uitgangspunt daarbij was het standaardiseren, moderniseren en technisch opwaarderen van de oude mastheads, zonder dat het imago ervan wezenlijk zou veranderen.

Line

In samenwerking met de New Yorkse vestiging van het gerenommeerde brand consultancy buro Wolff Olins heeft de Dutch Type Library een speciale, exclusieve versie van Erhard Kaisers dtl Prokyon ontwikkeld voor de in Washington gevestigde grootste online bank van de Verenigde Staten. Het aangepaste lettertype WaMuSans® maakt deel uit van de door Wolff Olins ontwikkelde geheel vernieuwde huisstijl van de online bank, die onlangs is geïntroduceerd en in de loop van 2007 in alle uitingen van de bank zal worden toegepast.

Line

dtl Documenta en de bijbehorende Sans worden wereldwijd toegepast in huisstijlen, boeken en tijdschriften. Tot de meest in het oog springende toepassingen behoren de huisstijl van het Rijksmuseum en van de Diamond Trading Company.
        Sinds het najaar van 2006 wordt nu ook de Britse editie van de New Statesman gezet uit dtl Documenta. Voor de koppen werd door Frank E. Blokland in overleg met de vormgevers van dit weekblad een speciale versie versie van dtl Documenta Bold ontwikkeld. Tot de opvallende details van dit nieuwe font behoren de korte stokken en staarten. De display versie van dtl Documenta Bold wordt op groot formaat toegepast op zowel het omslag als in het binnenwerk. Binnenkort komt deze versie ook beschikbaar voor derden.

Line
Line