Line
Line
In maart 2006 bracht de Dutch Type Library de eerste gewichten van het lettertype DTL Antares op de markt. DTL Antares is de geschreefde tegenhanger van DTL Prokyon en is evenals deze ook door de beroemde Duitse letterontwerper Erhard Kaiser gemaakte schreefloze bedoeld voor display- en tekstdoeleinden. Ook bij DTL Antares is er sprake van vorm-reductie. Daardoor is het lettertype bijzonder opmerkelijk op groot formaat maar tegelijkertijd vormt zij erg goed tekst. Kleur en proporties van DTL Antares zijn optisch volledig op DTL Prokyon afgestemd. Dit geldt ook voor de garnituren; de gewichten van de lichte, normale, halvette en vette varianten komen overeen met die van DTL Prokyon. Beide lettertypen zijn dan ook prima met elkaar te combineren.
De productie van DTL Antares begon in augustus 2002 en zal zeker duren tot eind 2006. De eerste beta versies toonden een relatief laag contrast en erg stevige schreven. In december 2004 kreeg het lettertype het huidige, meer classicistische en sprankelender contrastprincipe.
Alle acht stijlen/gewichten van DTL Antares worden voorzien van klein kapitalen, mediaevalcijfers, tabelcijfers, speciale cijfers voor de klein kapitalen, superieure en inferieure cijferreeksen, breuken, allerhande ligaturen, et cetera.
DTL Antares komt beschikbaar als PostScript Type 1, TrueType en OpenType Standard en Pro fonts.
DTL Antares is –evenals DTL Prokyon– vernoemd naar een ster, in dit geval de rode superreus in het hart van het sterrenbeeld Schorpioen op 604 lichtjaren van de aarde. Is Prokyon de belangrijkste ster in het sterrenbeeld Kleine Hond, Antares is de helderste ster in het sterrenbeeld Schorpioen en een van de schitterendste sterren aan het firmament. De ster dankt zijn naam, die letterlijk rivaal van Ares (de Griekse benaming voor de Romeinse god Mars) betekent, aan het feit dat de ster vanwege de helderheid en rode kleur weleens abusievelijk voor de planeet Mars wordt aangezien.
Vanaf februari 2006 kunnen geregistreerde gebruikers van de PostScript Type 1 en TrueType varianten van DTL fonts hun licenties via het DTL OpenType Upgrade Program tegen een geringe meerprijs opwaarderen naar het OpenType formaat. In de meeste gevallen gaat het hierbij om een upgrade naar het OpenType Standard formaat, maar van enkele lettertypen van de Dutch Type Library zijn ook al OpenType Pro en OpenType Plus fonts beschikbaar. Meer informatie
In 2006 –het zeventiende jaar van haar bestaan– zal de Dutch Type Library naast DTL Antares ook de reeds langverwachte lettertypen DTL Fell en DTL Romulus uitbrengen. DTL Fell is een revival gebaseerd op de English Roman en English Italick uit de vermaarde collectie Fell types.
DTL Romulus is een uitgebreide digitale heroptekening van een van de fraaiste lettertypen van de hand van Jan van Krimpen. De digitale versie omvat speciale optekeningen voor de hele grote corpsen (‘Poster’) de middelgrote corpsen (‘Display’) en de kleine corpsen (‘Text’).
Line
Line