Line
Line
In de derde week van mei 2004 startte de Dutch Type Library de productie van orgelopnamen in de Pieterskerk te Leiden (Start video). Het fameuze Hagerbeer orgel uit 1643 wordt dan bespeeld door de internationaal vermaarde Leo van Doeselaar, die ook de vaste organist is van het Concertgebouw te Amsterdam. Alleen werk van de grootste Nederlandse componist Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) zal worden uitgevoerd. Sweelinck stond aan de wieg van de Noordduitse orgelschool en was onder meer leraar van Heinrich Scheidemann. De ontwikkeling van de Noordduitse orgelschool leidde uiteindelijk tot de muziek van Johann Sebastian Bach. Sweelinck leefde in dezelfde tijd als Hendrik van den Keere (circa 1540-1580) en Christoffel Plantin (1520-1589).
De Sweelinck CD wordt gecombineerd met een publicatie met historische informatie over Sweelinck, het Hagerbeer orgel en Plantijn -met name over de Officina Plantinia te Leiden, waar sommige werken van Sweelinck werden gedrukt. Daarnaast zal het boek een letterproef bevatten van DTL VandenKeere, waarin ook de meeste recente fonts zijn opgenomen, en de première van DTL Flamande. Dit is een door de beroemde Amerikaanse letterontwerper Matthew Carter gemaakte textura, die is gebaseerd op werk van Hendrik van den Keere.
De Sweelinck uitgave maakt onderdeel uit van het DTL Type & Music Project, dat verder een combinatie omvat van Michael Harvey's DTL Unico met muziek van Graaf Unico Wilhelm van Wassenaar (1692-1766) en het DTL Fleischman project. Dit laatste project moet in 2007 (JMF werd geboren in 1707) resulteren in een omvangrijk boekwerk over Fleischmann en zijn œuvre. Het is de bedoeling dat de presentatie van het boek wordt gecombineerd met een orgelconcert met muziek van Bach's favoriete leerling Johann Ludwig Krebs (1713-1780) in de Oude Lutherse Kerk te Amsterdam, waar JMF in 1768 werd begraven. Ook is het de bedoeling om dan een met de hand gehakte gedenksteen ter ere van Johann Michael Fleischmann aan te bieden aan het kerkbestuur.
Op vrijdag 22 oktober 2004 zal het DTL Type & Music Project officieel worden ingeluid met een orgelconcert door Leo van Doeselaar in de Pieterskerk te Leiden.
De Dutch Type Library presenteert een nieuwe reeks letterproeven in het Portable Document Format (PDF). Hierin wordt van elk DTL lettertype een bijzonder uitgebreid overzicht gegeven. De letterproeven werden gemaakt door Erhard Kaiser, die onder meer DTL Fleischmann en DTL Prokyon ontwierp. Download PDF's
Line
Line