Line
Line
De maten en verhoudingen van het door de Europese Commissie gekozen euroteken zijn vastgelegd, maar aan deze voorschriften zullen weinig letterontwerpers zich houden. Om te zorgen dat het euroteken past bij de andere karakters van een lettertype moet een font-specifiek ontwerp worden gemaakt. Dat betekent dat de ontwerper rekening moet houden met vorm, gewicht en contrast van de andere karakters van een lettertype. Naarmate het euroteken langer in gebruik is, zullen letterontwerpers zich meer vrijheden veroorloven en verschijnen er zeker varianten. Bij DTLArgo is door Gerard Unger alvast een alternatieve set eurotekens ontworpen en deze is te vinden in de kleinkapitaal fonts.
De studio van de Dutch Type Library heeft de afgelopen jaren font-specifieke eurotekens bij alle DTL lettertypen ontwikkeld. Voorjaar 2002 hebben alle geregistreerde klanten kosteloos de DTL Eurofloppy ontvangen, waarop de eurotekens van ieder lettertype zijn samengebracht in één font. Deze fonts zijn ook te downloaden van deze pagina. De Euro Fonts zijn een tijdelijke oplossing en de Dutch Type Library biedt geregistreerde klanten dan ook de mogelijkheid tot het updaten met eurotekens van de DTL fonts. Neem hiervoor contact op met het Euro Department.
Microsoft heeft in alle wijsheid besloten het euroteken op code 128 in de PC-West codepage te plaatsen. Het euroteken kreeg het (hexadecimale) Unicode nummer 20AC toegewezen. Bij het Mac OS was de plaatsing van het euroteken in de Mac-West codepage een groter probleem dan bij Windows. Alle plaatsen in de karakterset waren namelijk al ingevuld. De deskundigen waren het dan ook lange tijd niet eens over de juiste plek. Nummer 240 is voorgesteld maar dat vond Apple geen goed idee want daar zit normaal het appeltje. Uiteindelijk is in het Mac OS de plek van de currency (de cirkel met vier stompjes die oorspronkelijk bij de Mac op nummer 219 is geplaatst) toegekend aan het euroteken.

Font Layout PDF.

Line
Line